17 de maig del 2012

ÚS DEL PLANISFERI


Les constel·lacions porten el seu nom en llatí i les estrelles més brillants de cadascuna són indicades amb les lletres gregues, seguint l’ordre de l’alfabet. També se solen indicar els principals cúmuls, galàxies i nebuloses visibles amb prismàtics i classificats pel catàleg Messier, estan representats amb una “M” i amb un número.
L’equador celeste, els meridians i els paral·lels són línies de coordenades al cel.
L’eclíptica és el camí aparent que fa el Sol sobre el fons d’estrelles al llarg de l’any. La Lluna i els planetes, que no estan indicats a cap planisferi celeste, a causa de la seva mobilitat respecte de les estrelles, es troben sempre a prop de l’eclíptica. Al disc estel·lar hi ha impresos els 12 mesos de l’any, dividits en fraccions de dies. La caràtula giratòria porta impreses les 24 hores del dia, amb subdivisions per minuts. La finestra ovalada transparent limita l’horitzó del cel visible en un moment donat i porta indicats els quatre punts cardinals.

 

Es fa girar la caràtula giratòria fins que coincideixi el dia del mes que sigui amb l’hora a la qual es fa l’observació. Les hores estan calculades en temps universal (TU o UT), que és l’hora astronòmica vàlida per a tot el món.
A l’Estat espanyol l’hora va avançada, respecte de la UT:       
1 h. a l’hivern (a partir del darrer diumenge d’octubre)
                                   2 h. a l’estiu (a partir del darrer diumenge de març)

Després s’ha de col·locar el planisferi sobre el cap, orientat d’acord amb els punts cardinals. Així tendrem el firmament mostrant les constel·lacions visibles en aquell moment.

La posició del Sol es pot conèixer traçant una línia que uneixi la data del dia amb el centre del planisferi. El punt on aquesta línia talli l’eclíptica serà la posició del Sol.

El planisferi permet també:            
Conèixer la posició, en coordenades, de la Lluna i els planetes situant-los amb ajuda dels meridians i paral·lels.
Les hores d’orto i ocàs del Sol, de la Lluna, dels planetes i de qualsevol constel·lació o  estrella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada