5 d’octubre del 2012

QUE PODEM VEURE EN EL CEL EL MES D'OCTUBRE

Durant aquest mes d'octubre les constel·lacions de Pegasus, Andròmeda, Cassiopeia i Perseu dominaran el nostre cel. Dins la constel·lació d'Andròmeda trobarem la galàxia d'Andròmeda que podem observar a simple vista com una boirina allargada des de llocs amb molt poca contaminació lluminosa. Mirant-la amb primàtics podem arribar a veure el seu nucli galàctic.
La pluja de meteors més característica d'aquest mes són les Oriònides, des del dia 2 fins el 7 de novembre. El seu màxim d'activitat serà al voltant de dia 21 amb una freqüència estimada d'uns 30 meteors per hora. Les Oriònides provenen del cometa Halley, amb radiant a la constel·lació d'Orió. 
En quan als planetes visibles a simple vista, Mart ho serà fins a 2 h després de la posta del Sol (ocàs). Saturn deixarà de veure-se a partir del dia 6 pel seu apropament al Sol. Júpiter i Venus seran visibles poc abans de la sortida del Sol (orto). Mercuri podrà observar-se a partir de dia 23, just després de la posta de Sol, arribant dia 28 al seu màxim brillantor.
El mes es despedirà amb la Lluna plena dilluns 29 d'octubre.
El darrer diumenge d'octubre, segons la Directiva del Consell d'Europa, entrarem a l'horari d'hivern. Per això, a les 3h de la matinada els rellotges s'han de retrassar 1 hora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada