2 de novembre del 2012

QUE PODEM VEURE EN EL CEL EL MES DE NOVEMBRE

Aquest mes de novembre és un mes d'eclipsis. Tendran lloc el 2n eclipsi solar d'enguany i el darrer eclipsi de Lluna d'aquest 2012. L'eclipsi total de Sol serà el 13 de novembre a les 22,11 h i només serà visible a l'oceà Pacífic sud i es veurà parcial a Nova Zelanda, Austràlia, Amèrica del Sud i l'Antàrtida. L'eclipsi de Lluna serà penombral el dia 28 de novembre i tampoc serà visible des de Mallorca. Només es podrà veure, amb la dificultat que implica un eclipsi penombral, des d'Alaska, Hawai, Austràlia i l'est d'Àsia.

Durant aquest mes les constel·lacions d'Andròmeda, Cassiopeia, Perseu i Triangle dominaran el nostre cel, amb la Via Làctea creuant d'est a oest. Orió comença a aparèixer en el cel. La Balena i Peixos podran veure-se cap el sud i Linx, Cefeu i Camelopardalis cap el nord.

La pluja de meteors més característica d'aquest mes són les Leònides, des del dia 14 fins el 20 de novembre. El seu màxim d'activitat serà dia 18, al voltant de la matinada,  amb una freqüència estimada d'uns 10 a 15 meteors per hora. Les Leònides provenen del cometa Temple-Tuttle, amb radiant a la constel·lació de Leo es veuen d'un color vermell, molt ràpides i deixant, a vegades, una estela de color verdós durant uns segons. A principi de novembre, al voltant de dia 1, es podran veure també les Taúrides amb una freqüència de 10 meteors/hora, són de baixa velocitat el que fa que es vegin molt brillants i de llarga durada.

En quan als planetes visibles a simple vista, Mart ho serà fins a 2 h després de la posta del Sol (ocàs). Saturn podrà tornar-se a veure a partir del dia 9 just després de la posta de Sol. Júpiter serà visible unes 12 hores abans de la sortida del Sol (orto) i Venus també serà visible a la matinada. Mercuri podrà observar-se els primers dies després de la posta de Sol i, a partir de dia 24, just abans de la sortida del Sol.
 
El mes es despedirà amb la Lluna plena dimecres 28 de novembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada