14 de desembre del 2012

QUE PODEM VEURE EN EL CEL EL MES DE DESEMBRE

Aquest mes de desembre tendrà lloc el solstici d'hivern. Tendrà lloc el 21 de desembre a les 18 h 10 min quan el Sol arribi al punt més allunyat al sud de l'equador celest, en el tròpic de Capricorni. Aquest dia és el més curt de l'any i la nit la més llarga.

Durant aquest mes les constel·lacions d'Orió i Taure dominaran el nostre cel, amb la Via Làctea creuant des d'Orió fins a l'Àguila, passant per Aúriga, Perseu, Cassiopeia, Cefeu i Cigne. Apareix en el cel el triangle d'hivern format per les estrelles Syrius (del Ca Major), Procyon (del Ca Menor) i Betelgueuse (d'Orió).

La pluja de meteors més característica d'aquest mes són les Gemínides, considerada la segona millor de l'any, des del dia 7 fins el 17 de novembre. El seu màxim d'activitat serà dia 14, al voltant de la matinada,  amb una freqüència estimada de 2 meteors per minut. Les Geminides provenen de l'asteroide Phaeton, un cometa extingit, amb radiant a la constel·lació de Gèmini i de velocitat moderada. També, aquest mes, es poden observar altres pluges d'estrelles: Phoenícides del dia 28 de novembre al dia 9 de desembre, amb màxim dia 6 i una freqüencia variable; Puppip-Vèlides del dia 1 al dia 15, amb màxim dia 6 i una freqüencia de 10 per hora; Monoceròtides del dia 27 de novembre al dia 17 de desembre, amb màxim dia 8 i una freqüencia de 2 per hora; Sigma-Hydrides del dia 3 al dia 15, amb màxim dia 11 i una freqüencia de 3 per hora; Coma Benerícides del dia 12 al dia 23, amb màxim dia 15 i una freqüencia de 3 per hora; Leo Minòrides del dia 5 al dia 4 de febrer, amb màxim dia 19 i una freqüencia de 52 per hora i les Úrsides del dia 17 al dia 26, amb màxim dia 23 i una freqüencia de 10 per hora.
En quan als planetes visibles a simple vista, Mart ho serà fins a 2 h i mitja després de la posta del Sol (ocàs). Saturn podrà veure-se durant unes 3 hores a la matinada . Júpiter serà visible durant tota la nit i Venus també serà visible a la matinada. Mercuri podrà observar-se fins dia 27 després de la posta de Sol, arribant a la seva màxima brillantor dia 5.
La Lluna arribarà al seu apogeu (el punt més allunyat) el 25 de desembre, distància geocèntrica: 403.874 km. El mes es despedirà amb la Lluna plena dimecres 28 de desembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada