9 de març del 2013

QUE PODEM VEURE EN EL CEL EL MES DE MARÇ

Aquest mes de març tendrà lloc l'equinnoci de primavera. Tendrà lloc el 20 de març a les 12 h 01 min quan el Sol es situí sobre l'equador celeste. Aquest dia, els dies i les nits són iguals a tota la Terra.

Durant aquest mes les constel·lacions de Leo (amb la brillant Regulus), Cancer i Gemeni (amb Castor i Pollux) es posicionen a l'alt del cel. Cap al sud van desapareixent Canis Major (amb Sirius) i Canis Minor (amb Procyon) entre d'altres. Cap al nord-est comencen a aparèixer Bootes (amb la magnífica Arcturus). 

No hi ha cap pluja de meteors característica i destacada aquest mes.

En quan als planetes visibles a simple vista, Mart s'observarà per darrera vegada dia 14 i ja no el tornaren veure fins el juliol.  Saturn podrà veure-se durant unes 8 hores de mitja a les matinades . Júpiter serà visible durant quasi 5 hores des de la posta de sol. Venus deixarà d'observar-se dia 8 i no tornarà ser visible fins a finals d'abril. Mercuri es podrà observar a la matinada, arribant a la seva màxima brillantor dia 30.

La Lluna arribarà al seu apogeu (el punt més allunyat) el 19 de març, distància geocèntrica: 404.261 km. La Lluna plena serà dimecres 27 de març.

A més, el diumenge 25 canviarem a l'horari d'estiu. A les 2:00 h haurem de posar les 3:00 i per tant aquest dia només tendrà 23 hores.

El mes s'acomiadarà amb la celebració cristiana de la Pasqua, diumenge 31, molt relacionada amb el calendari i l'inici de la Primavera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada